Összefoglaló

Tizedik Jakab nap – bor, vadászat és jókedv a Palotakertben

Idén jubilált a Jakab Napok Sümegen, Az Érett Bor és a Vadászat Ünnepe rendezvény, melyet a Püspöki Palota előtt található Palotakertben rendeztek meg a szervezők. A két napos rendezvény az elmúlt évek szokásaihoz híven a bor és a vadászat elválaszthatatlan harmóniája köré épült, szakmai és közösségi programokkal színesítve július utolsó hétvégéjét. A Palotakert alsó részén lett berendezve a gyermekrészleg, itt fából készült, népi ügyességi játékokkal ismerkedhettek meg a nagyobbak, míg a kisebbek légvárban játszhatták el az időt.

IMG_6263

26.-án szombaton, Uzsán kezdődött a program az Uzsai Erdészeti Sportlőtéren, ahol a benevezett csapatok lövésztechnika, és lövészpontosságban versenyezhettek egymással. Délután 13 órától kezdődött a Jakab Napi Főzőverseny, ahol a nevezett csapatok a kapott vaddisznó-húsból kellett a legjobb pörköltet elkészíteniük.

IMG_6337

A csapatok tagjai, amelyek között voltak intézmények, egyesületek, baráti társaságok, helyi vállalkozók szoros versenyben főzték a jobbnál jobb pörkölteket. A főzőversenyt a Sümegi Mentőállomás összeszokott és jó hangulatú csapata nyerte meg, a második helyen a Kinizsi Vadásztársaság végzett, és a harmadik helyért járó oklevelet a Sümegi Tűzoltóság csapata nyerte meg. Természetesen minden csapat emléklapot kapott, és a dobogós csapatok több kg pisztrángot is kaptak, hogy főzőtudományukat tovább csiszolhassák.

IMG_6531

A főzőverseny közben már a 11 helybéli és a meghívott borászat képviselői is szívesen várták a kóstolni vágyó vendégeket, és a sajtárus faháza előtt is sokan álltak sorba a borkóstolás mellé elengedhetetlen sajttálakért. Csiszár József sümegi származású vadász-festő munkáit az idén is megtekinthették az érdeklődők a Püspöki Palota Vadásztermében.

IMG_6400

A megnyitón elhangzott, az idei év az első 1990 óta, amikor nem csökkent, hanem nőtt a szőlőterületek nagysága. A borászatban a generációváltás korszakát éljük. Szerencsére egyre több fiatal tervezi jövőjét szőlészként, borászként. A mennyiségi termelésről fokozatosan tér át az ország a minőségi termelésre. A Jakab napon a szervezők és a fellépők kifejezték tiszteletüket a szőlőművelők előtt. A vadászat szerepe is megváltozott az idők során, ma már elsősorban nem az élelemszerzést szolgálja. A vadász természetvédő is egyben, ugyanis télen eteti az erdő vadjait és megvédi azokat a túlszaporodástól.

IMG_6466

Darnay László, Darnay Kálmán múzeumalapító, vadász, író unokája minden kedves megjelent figyelmébe ajánlotta a nagyapja születésének 150. évfordulója tiszteletére szervezett, a Püspöki Palotában látható kiállítást.

A színpadon ezek után Zalaegerszeg és Sümeg Város fúvószenekarai mutatták be repertoárjukat, majd néhány művet közösen is előadtak. Este 7 után a Veszprém Ifjúsági Táncegyüttes, a Tördemic Néptánc Együttes és a Sümeg Néptánc Együttes szórakoztatta a közönséget.

IMG_6438

A fellépések közben egyre csak gyarapodott a tömeg, és minden kiállító borászat előtt tömeg sorakozott, láthatóan nagyon jól érezte magát mindenki, volt aki régi cimborájával anekdotázott, volt aki tanácsokat kért a borászoktól, hogy jövőre jobb bora legyen. Este kilenc után a Balkan Fanatik koncert adta meg az este hangulatát és fénypontját, rengeteg ember, és kiváló hangulat jellemezte az este további részét, amit a koncert utáni rövid nyári zivatar sem tudott csillapítani. A koncert után Bódi Lajos vezető prímás és zenekara a 100 Tagú Cigányzenekar tagjai, majd a Babos – Pingliczer jazz duó szórakoztatta a közönséget.

IMG_6811

A programsorozat vasárnap a Ferences Kegytemplomban a Hubertus misével, azt követően a Sümeg 1000 éve a magyar történelemben elnevezésű jelmezes felvonulással folytatódott. Mindeközben a Palotakert színpadán a Brumi Bandi mesezenekar koncertje szórakoztatta a gyermekeket, és az előadás végén közös tánccal zárták az előadást.

IMG_6944

A várköpenytől induló menetben részt vettek a borrendek képviselői, Papp Imre várkapitány történelmi lovasai, Mátyás király, és udvara, Padányi Bíró Márton Veszprém püspöke, vadászok, solymászok, a török kor hagyatékaként itt maradt hastáncos hölgyek, és a Capári kopófalka. A felvonulókat a Kossuth Lajos utcában Soltisz Lehel és Tóth Tamás mutatta be.

IMG_7050IMG_7466

IMG_7652

A mindig vidám hangulatot teremtő Vivat Bacchus a kulturált borfogyasztás és a mulatozás igéjét saját szerzeményű bordalokba öntve lépett be a köztudatba, és fel a Jakab Napok színpadjára, ezzel nagyszerű hangulatot és különleges előadást tartva a közönségnek. A Pintér Zoltán által vezetett ICON Művészeti Társulat ifjú tagjainak musical műsorát hallgathatták meg ezután a Jakab Napok vendégei!

IMG_7666