Jakab Napok 2007

2007. évi Jakab Napok

Pillanatképek a rendezvényről >>>>>

 

Szponzorok

Gesztesi Károly

A III. Szent Jakab Napok július utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a Balatoni Szőlő és Borkultúra Egyesület megrendezésében. Helyszín a sümegi Püspöki Palota és udvarai.

– Az egyesület legfőbb célkitűzése a szőlészet és borászat örökségeinek megóvása és fenntartása különböző projektek keretében.
– Egy közösségi marketing létrehozása a Balatoni Borászok számára, valamint Sümeg város hírének központba állítása és történelmi múltjának felidézése.

Központi szervezőelem a bor és a hozzá tartozó „társ szakmák” és képviseletek megjelenítése.

A gasztronómia kiválóságai, mint kiváló és ismert somelierek, színészek, filmrendezők, művészek, kereskedők és politikusok vesznek részt aktívan biztosítva a programot vendég vagy látogatóként.

A gasztronómia szervezőelemét, a gálavacsorát a Kalla család és a Palotapince biztosítja. Minden évben előzetes hirdetés nélkül rendezzük meg zárt ajtók mögött a korlátozott létszám miatt, valamint a jelentkezők igényeinek kérése szerint. Itt megjelennek magas beosztású politikusok és művészek és a gazdasági élet szereplőinek elitje. A résztvevők a speciálisan magas minőséget és a mondén dolgokat igénylik.

A főző-tanfolyamot és a kis borakadémiát hasonlóképpen ennek a rétegnek kívánjuk megrendezni.

A rendezvény sikerét garantálja az itt megjelenő borászok és borászatok neve és ismertsége.

Résztvevők: Lesence Zrt. – Kázsmér János, Pupos Zoltán – Bio borászat, Istvándy pince – Badacsony, Laposa Pincészet bazaltborok, Csordás-Fodor Pince – Somló, Konyári Pincészet – Dél-Balaton, Vylyan – Villány, Pannonhalmi Apátság, Royal Tokaj Mád.

Még pár borászat egyeztetést igényel. A fent megnevezett borászatokat maga a borász, illetve a tulajdonos képviseli és nem egy hosztesz. Ez a Palotapince kapcsolatrendszerének és hírnevének köszönhetően alakult ki. Itt a borászok megjelenése inkább baráti, a bor ünnepének tisztelete, a magyar borkultúra iránti elkötelezettségük és a bor, mint társadalmi szervező elem az élet mindennapi örömeihez való újra visszaállításának elkötelezett törekvése. A rendezvény fő célkitűzése a bor iránti tisztelet és figyelem felhívása, egy szemléletváltoztatási program fontos része, valamint Sümeg szeretete. Ezzel magyarázható, hogy a viszonylag kis látogatottság ellenére is évről évre eljönnek. Vannak köztük olyan borászatok, akik azt mondják, pl. Konyári: „Az egyetlen hely, ahol érdemes megjelenni – Sümeg”

A borászok állandó látogatója a napok alatt Gesztesi Károly. A pihenni és hűsölni vágyóknak maga Herendi Gábor vetíti le saját filmjét /Lora/, akivel András Ferenc filmrendező beszélget a film után. A program díszvendégei: a Hèrault megye Dél- franciaországi delegációja, a Côtes de Thongue szindikátus szervezésében. >>>>>

A szakmai nap alatt Magyarország kiváló bírálói vesznek részt a megrendezendő Balaton-felvidéki Borversenyen és döntik el, hogy mely bor lesz a „Jakab bora”.

A rendezvény díjmentes a látogatók és a borászatok részére is egyaránt, ezenfelül a szükséges pavilonokat is az egyesület biztosítja. A programokat pályázatból és szponzori támogatásokból finanszírozzuk.

Galéria >>>>>